Tērps — Guna Nebare. Foto — Vika Anisko

Jaunā modes māksliniece Guna Nebare radījusi apģērbu zīmolu, kas meklē iedvesmu Latvijas etnogrāfiskajā mantojumā — zemnieku drēbēs, vēsturiskos tekstilos un senās tehnikās. Zīmola apģērbi šūti no vienkāršiem un dabiskiem audumiem, kas Gunas un viņas komandas rokās pārtop romantiskos tērpos, kuri iemieso Latvijas lauku idilli.

Ziņas Paula Gāgane 31. maijs, 2024

Zīmols «Guna Nebare» rada ilgtspējīgus vasaras apģērbus, kuru dizains sakņojas vēsturiskos zemnieku tērpos un apakšveļā, sasaucoties ar populāro «cottagecore» estētiku, kas romantizē mierpilnu dzīvi laukos. Tas atspoguļojas gan apģērbam izvēlētajos materiālos, gan tērpu detalizācijā — mežģīnēs, rišās, saitēs un citos elementos. Guna drēbēm izvēlas audumus, kas ir vienkārši un neapstrādāti — nebalinātu kokvilnu, džutu, kaņepes audumus un citus dabiskus materiālus, kuri mūsdienu modē tiek izmantoti samērā reti.

2023. gadā tapusi kolekcija «Oatmilk & Coal», kuras koncepcijas pamatā ir sajūta, kas rodas, valkātājas ādai saskaroties ar apģērba dabiskajiem materiāliem. Kolekcijā iekļauti gan grezni un smalki izstrādāti tērpi svētku reizēm, gan lakoniski un ērti apģērbi ikdienas valkāšanai. Gan kolekcijas nosaukums, gan tajā izmantotās krāsas — baltais un melnais — apspēlē kontrastus. «Svētdienas rīta baltums pret «rokas zemē līdz elkoņiem» melno,» kolekciju raksturo Guna.

 

Zīmols iemieso lēnās modes pieeju — tērpu kolekcija tiek pastāvīgi, bet nesteidzīgi papildināta, nesekojot straujajam modes ciklam, kas pieprasa radīt vairākas kolekcijas gadā. Visi izmantotie materiāli ir dabiski (un organiski, ja iespējams), un zīmols pēc iespējas seko arī bezatkritumu filozofijai, šujot tērpus tikai pēc pasūtījuma. «Guna Nebare» sortimentā ir arī preces, kas radītas no otrreiz izmantota tekstila — piemēram, auduma somas šūtas no aptuveni 50 gadus veciem audekla maisiem, kas agrāk izmantoti dārzeņu glabāšanai.

Izvairoties no mūsdienīgām aizdarēm un detaļām — pogām, rāvējslēdzējiem un gumijām —, un tā vietā lietojot sasienamus elementus, zīmola apģērbi ir vieglāk pārstrādājami. Gunas ilgtermiņa mērķis ir panākt, lai visi zīmola produkti būtu pilnībā biodegradējami. Vēsturisku aizdares elementu izmantošana ir ilgtspējīga arī no citiem aspektiem — sasienamās detaļas ļauj pielāgot valkātājas mainīgajam augumam. «Drēbes tiek veidotas, lai pēc iespējas pielāgotos ķermenim un derētu vairākiem auguma tipiem un izmēriem, tādējādi paildzinot to valkāšanu. Svara izmaiņas vairs nav tik biedējošas, ja drēbes pielāgojas ķermenim un tā izmaiņām,» norāda Guna. Piemēram, šovasar kolekcijā tiks iekļauta lina kleita ar korsetes elementiem, kas der veseliem sešiem izmēriem.

 

Vairāk par zīmolu — «Guna Nebare» mājaslapā.