Tērps — Marta Laure. Foto — Miks Užans un Sintija Selicka–Užane

10. maijā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina katedras pasniedzēji un uzaicinātie nozares profesionāļi pulcējās kopā, lai novērtētu un atlasītu Modes dizaina specialitātes studentu veidotās kolekcijas gadskārtējai LMA Modes skatei, kas norisināsies 30. maijā VEF kvartāla «Vasarnīcā». Skatē tiks prezentētas 19 kolekcijas, kas izcēlās ar radošumu, kvalitāti un inovatīvu dizainu, kā arī konkursa «Atdzimšana» tērpi, kas radīti no tekstila atkritumiem.

Ziņas Fold 15. maijs, 2024

Atlasē piedalījās visi specialitātes studenti, no bakalaura programmas 1. kursa līdz maģistra programmas 2. kursam, kuri prezentēja ne vien tērpus un stāstus par to tapšanas procesu, bet arī kolekcijas ideju, iecerēto grimu un matu sakārtojumu modeļiem, papildinošos aksesuārus, apavus un izvēlēto skates mūziku. Jauno modes mākslinieku darbos šogad atklājās tādas tēmas kā bērnības atmiņas un dziļi personiski stāsti, kā arī līdztiesības jautājumi un ilgtspējīga dizaina risinājumi. Kolekcijās ir redzami dažādi eksperimenti — materiālu, izšuvumu, adījumu un rakstu risinājumi, kā arī netradicionālu tehniku pielietojums.

 

«Šī gada modes skatē mēs piedzīvosim jaunā modes dizainera atvēršanos jebkuras formas iespējamībai — tam, kā tā izriet no dialoga, procesa un neskaitāmiem eksperimentiem. Lai atrastu dizainu, ir jādodas ārpus tā,» uzsver LMA Modes dizaina katedras vadītāja Agnese Narņicka.

Aktualizējot ilgtspējīgu mākslas darbu un dizaina radīšanu, šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta tekstilizstrādājumu otrreizējai izmantošanai. Modes skates noslēgumā tiks prezentēti pārstrādes uzņēmuma «AJ Power Recycling» un LMA kopīgi rīkotā konkursa «Atdzimšana» dalībnieku — Zaigas Brutānes, Vitālija Kondraščuka, Nila Alenceviča, Krišjāņa Brasliņa, Letīcijas Orlovas un Martas Laures — veidotie tērpi, kas pilnībā radīti no tekstila konteineros nodotiem izejmateriāliem. Radošākā, ilgtspējīgākā un inovatīvākā tērpa autors iegūs īpašo balvu — iedvesmas un pieredzes ceļojumu uz starptautisko Jēras (Hyères) festivālu Francijā šī gada oktobrī.

 

«Pasaulē, kur mode bieži vien tiek asociēta ar ātru patēriņu un vienreizēju lietošanu, LMA un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma «AJ Power Recycling» sadarbības projekts un konkurss «Atdzimšana» modes dizaina studentiem vēlas piedāvāt alternatīvu pieeju, kur studentu eksperimenti un intensīva radošā prakse ietver emocionālu saikni ar skatītāju. Tieši caur šo prizmu mode var kļūt par spēcīgu pašizpausmes un pozitīvu pārmaiņu rīku tekstila ilgtspējas risinājumu jautājumos. Veidojot saikni starp valkātāju un apģērbu, mode kļūst par kaut ko vairāk nekā tikai virspusēju tendenci. Tā kļūst par veidu, kā indivīds var paust savas vērtības, uzskatus un identitāti. Daloties ar stāstiem par apģērba tapšanas iemesliem, dizaineri veido saikni ar lietotāju, veicinot arī savstarpēju empātiju,» stāsta Agnese Narņicka.

LMA Modes skate notiks 30. maijā VEF kvartāla «Vasarnīcā» plkst. 19.00. Pasākums ir viena no lielākajām un nozīmīgākajām jaunās modes un dizaina platformām Latvijā, kas veicina modes nozares attīstību un norisināsies jau 31. reizi. Biļetes uz pasākumu pieejamas šeit.

 

Savukārt labākos dizaina darbus no LMA Dizaina nodaļas grafikas, produktu, interjera un metāla dizaina specialitātēm varēs skatīt LMA galvenās ēkas (Kalpaka bulvāris 13) 1. stāvā no 6. jūnija līdz 14. jūlijam izstādē «Dizaina dienas» .Izstādes laikā notiks arī modes dizaina studentu darbu prezentācija, kur tuvplānā būs iespēja apskatīt šī gada kolekciju tērpus un noskatīties arī divas filmas, kas veltītas studentu radošumam, darba procesa aizkulisēm un rezultātiem.

 

Dizaina dienas tiek rīkotas kopš 2007. gada. Tās rīko Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa, kurā ir piecas specialitātes: Grafikas, Produktu, Interjera, Metāla un Modes dizains un šajā nodaļā bakalaura un maģistra programmās studē 208 studenti. Izstādē šogad piedalīsies arī LMA īstenotās starptautiskās maģistra programmas Pakalpojuma dizaina stratēģijas un inovācijas programmas (SDSI) studenti.
 Visa pasākumu programma būs pieejama LMA mājaslapā, kā arī aktualitātēm var sekot līdzi LMA un Dizaina nodaļas Facebook un Instagram kontos. Dizaina dienu notikumus un LMA Modes skati atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda programma «Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi».